Skip to main content

Short questions of cell structure ( Class 8)

 

Cell Structure and Functions 

Question 1.

What is the function of cell wall?

Answer:

Cell wall is a tough, rigid layer that surrounds some types of cells (plants and some bacterial cells). The major function of the cell wall is to provide rigidity, tensile strength, structural support, protection against mechanical stress and infection.

Question 2.

Name the parts of the nucleus and state its function.

Answer:

Nucleus consists of three main parts—nuclear membrane, nucleoplasm and nucleolus. Nucleus plays an important role during cell division. It also controls the activities of the cell.

Question 3.

What is an organ?

Answer:

The structure that contains more than one type of tissues and is visible to the naked eyes are called organs.

Question 4.

What do you mean by unicellular and multicellular organisms?

Answer:

Organisms which consists of only one cell are called unicellular organisms while the organisms made up of more than one cell are called multicellular organisms.

Question 5.

Give a brief description of nucleus.

Answer:

Nucleus is a dense round body found in the centre of an animal cell and mostly on the periphery of the plant cell. The nucleus controls all the activities in a cell.

Question 6.

Name the following:


Controls the function of a cell.

Selectively allows things to get in and out of the cell.

Transfer characters from parents to offsprings.

Answer:

Nucleus

Cell membrane

Genes

Question 7.

What is nucleolus?

Answer:

A spherical body present at the centre of the nucleus is called the nucleolus.

Question 9.

What are cell organelles?

Answer:

The tiny components present in the cytoplasm are called cell organelles.

Question 10.

What is cell membrane?

Answer:

The thin and delicate membrane surrounding the cell cytoplasm is called cell membrane.

Question 8.

What is endoplasmic reticulum?

Answer:

It is the system of complex folded network of membranous tubes which connects nuclear membrane with the plasma membrane. They allow movement of substances within the cell.


Comments

Popular posts from this blog

Promotion of Safe Use of Internet, Gadgets and Media

Promotion of Safe Use of Internet, Gadgets and Media   •We should not believe everything shown in advertisements. •It is important to clarify information. False information affects our attitudes and behaviors. •We may end up buying products or investing in something unnecessarily because of the way they have been portrayed in media and be disappointed, or even harmed. A lot of time, effort and money may be wasted. •We may develop wrong notions that perpetuate myths and stereotypes around several issues, such as, gender roles, misuse of substances, trying dangerous stunts without training and supervision. •There is a difference between real and reel. Not all which might appear real or look real is the reality. As aware citizens, we need to clarify what we see on internet and media with trusted sources.   ବିଜ୍ଞାପନରେ ଦେଖାଯାଇଥିବା ସବୁକିଛି ଆମେ ବିଶ୍ believe କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ |  ସୂଚନା ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ |  ମିଥ୍ୟା ସୂଚନା ଆମର ମନୋଭାବ ଏବଂ ଆଚରଣକୁ ପ୍ରଭାବ...

PRIMARY SCHOOL Books link (Class 1 to 8)

I n this article all primary books ( Odiya) link is available, you just click and choose the DIKSHA Bowers the books is open  Class 1st  1. ହସ ଖେଳ 2. ହସ ଖେଳ 2 Class 2nd   1. ହସ ଖୁସି 2. ଗଣିତ ଖେଳ 3. ଜଣା ଅଜଣା Class 3rd 1. ଗଣିତ ମଜା 2. ଜଣା ଅଜଣା 3. ଆମ ଭାଷା ଆମ ସାହିତ୍ୟ   Class 4th  1. ଆମେ ଓ ଆମ ପରିବେଶ   2. ଗଣିତ କୁହୁକ 3. ସାହିତ୍ୟ କଳିକା 4. My English book Class 5th 1. My English book 2. ପରିବେଶ ବିଜ୍ଞାନ 3. ଗଣିତ ଧାରା 4. ସାହିତ୍ୟ ଧାରା Class 6th  1.  ଆମ ସାହିତ୍ୟ 2. ଗଣିତ 4. ଇତିହାସ ଓ ରାଜଣିତି ବିଜ୍ଞାନ 5. ଭୂଗୋଳ 6. କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଶିକ୍ଷା ଓ ପ୍ରୟୋଗ 7. My English book Class 7th  1. English Reader 2. କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଶିକ୍ଷା ଓ ପ୍ରୟୋଗ 3. ଭୂଗୋଳ 4. ଇତିହାସ ଓ ରାଜଣିତି ବିଜ୍ଞାନ 5. ଗଣିତ 6. ସାହିତ୍ୟ ସୌରଭ 7. ବିଜ୍ଞାନ Class 8th 1. କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଶିକ୍ଷା ଓ ପ୍ରୟୋଗ 2. ଭୂଗୋଳ 3. ସରଳ ଗଣିତ ଓ ଜ୍ୟାମିତି 4. ଇତିହାସ ଓ ରାଜନୀତି ବିଜ୍ଞାନ 5. ଆମ ଓଡ଼ିଆ ବ୍ୟାକରଣ 6. ସରଳ ସାହିତ୍ୟ 7. ସାହିତ୍ୟିକା 8. ବିଜ୍ଞାନ 9. A new approach to English 9. Story Past and present

Safety and Security Against Violence and Injuries

What is Violence? Violence is the use of physical and mental force so as to injure, abuse, damage, or destroy.   Emotional Violence: In the first story the teacher uses her power over Usha to inflict verbal or emotional violence on her. Emotional violence is when a person intentionally subjects another person to behaviour that may result in psychological trauma and emotional hurt. For example, calling someone names (labeling), bullying, verbally abusing and using foul language, etc. Sexual Harassment: In the second story, a group of boys sexually harass the girl walking on the road, commonly known as eve-teasing. It is a form of sexual violence. Sexual violence is any sexual act or an attempt directed against a person’s sexuality, regardless of the relationship to the victim. Examples of sexual violence are unwanted comments of a sexual character, child sexual abuse with boys and girls, molestation and rape. Physical Violence: In the third story, ...